Voorkom voedselverspilling, wees crisis-creatief!

vrijdag 25 januari 2013

Het is een feit. Er wordt in ons land veel voedsel verspild. Nederlanders gooien gemiddeld 48 kilo aan bruikbaar voedsel weg. TV-kok Martijn Vrieze geeft tips om verspilling te voor komen. Kies er voor om creatief te koken, in plaats van weg te gooien. Dat is zonde en past daarnaast helemaal niet in de I Love Crisis - mentaliteit. Zo lees je in de tips bijvoorbeeld wat je kunt doen met pasta, rijst, aardappels en brood. Zie hieronder een greep uit zijn besparende kooktips:

Pasta.
Meet de hoeveelheid pasta goed af. Het is lastig te zeggen hoeveel gram je precies moet gebruiken. Dat verschilt per pastasoort. Zelf gebruik ik ongeveer 75 gram per persoon. Roer de saus pas aan tafel door de pasta. Dan kun je die makkelijker hergebruiken. Van overgebleven pasta maak je een heerlijke salade. Roer daar wat pesto door, magere kwark, tomaten en paprika. Heerlijk bij de lunch. Je voorkomt dat de pasta aan elkaar kleeft, door er meteen en scheutje olijfolie door te doen.

Rijst.
Thuis gebruik ik altijd een speciaal koffiekopje om rijst te koken. Een kopje is precies genoeg voor één persoon. Test een paar koffiebekers tot je de juiste hebt gevonden. Van rijst maak je rijstepap voor bij het ontbijt. Gewoon even de overgebleven rijst koken met wat melk. Roer daar een paar cranberry's door met wat kaneel en steranijs. Voor bij de lunch kun je ook een heerlijke rijstsalade maken met wat, ananas en kruiden.
Aardappels.
Tenzij je op dieet gaat, is 150 gram aardappels gemiddeld genoeg per persoon. Gekookte aardappels zijn de volgende dag nog lekker en zeer geschikt om even op hoog vuur te bakken met olijfolie en boter. Die combinatie is heerlijk. Aardappelpuree maken kan natuurlijk ook. Lekker met melk en een gesneden bosui.

Brood.
Natuurlijk gaat er niets boven vers brood. Leg het brood dat je meteen wil gebruiken apart en vries de rest in. Doe dat direct en niet pas na twee dagen. Dat kun je zeker nog een paar weken gebruiken. Van oud brood maak je wentelteefjes. Meng hiervoor melk, een ei, suiker en kaneel door elkaar. Smelt in de pan een klontje boter en leg daar de boterham in die je even door het beslag hebt gehaald. Laat die uitlekken zodat er geen zwembad in de pan ontstaat. Ook maak je van brood smakelijke croutons. Snijd het in blokjes en doe die in een plastic zakje met knoflook en olijfolie.

Bron: Metro nieuws

 

More News

>>Lees meer