Leve de crisis!

maandag 02 april 2012

Het is niet dat ik de crisis ontken. Ik zie en hoor genoeg verhalen over ontslagen mensen, failliete bedrijven en te hoge alimentaties. Wat ik wil laten zien in het tv programma Leve de crisis! is dat het van je houding tegenover de crisis afhangt of je er aan onderdoor gaat of niet. En dat er genoeg mensen zijn die op een constructieve manier bezig zijn om een wereld te creëren waarin het grote graaien minder op de voorgrond staat dan dat het nu doet.

Neem Joyce van Overbeek, eigenaar van woonwinkel Fair + Fair. Een groot deel van de winst uit haar winkel gaat terug naar de producenten die er een huis van bouwen. Joyce is ervan overtuigt dat we een samenleving kunnen creëren waarin we collectief afspreken dat we blij worden van het helpen van elkaar, in plaats van van het kopen van nóg een nieuw kledingstuk. Schrijfster Geertje Couwenbergh ziet ook dat we het vooral moeten hebben van het versterken van ons hart, van het naar buiten brengen van onze menselijkheid. Want als we overal zo liefdevol zouden zijn als bij onze geliefde thuis op de bank, zou de economie, de politiek en de hele samenleving er heel anders uitzien.

Ook in het bedrijfsleven zijn er verschuivingen te bespeuren. Samen mediteren voor een vergadering is al niet meer zo heel raar, en verschillende leiders stellen zich kwetsbaar op door naar zichzelf te kijken in plaats van naar de fouten van hun medewerkers. Zo ook Jessica Mahn, partner bij KPMG. Ze verlangt van haar werknemers niet alleen dat ze hun kennis bijspijkeren, maar dat ze ook gaan onderzoeken wie ze nou eigenlijk zijn. Tot slot geeft Kees Klomp, eigenaar van marketing en communicatieadvies bureau Karmanomics, adviezen aan bedrijven hoe ze vanuit het boeddhisme gezien een gezonde bedrijfsvoering kunnen hanteren. Eentje waarbij er driedubbele winst te behalen valt: persoonlijk geluk, zakelijk succes maatschappelijke voorspoed.

Al met al is Leve de crisis! een positief geluid in het woud aan negatieve berichten die ons via de media bereiken. We hebben deze situatie met z'n allen gecreëerd en komen er ook met z'n allen weer uit. Wie weet wel beter dan dat we er in gingen.

Anne Kleisen
Regisseur Boeddhistische Omroep

Meer informatie over het programma:
Leve de crisis!
Uitzenddatum: Zondag 15-4-2012 14:00 - 14:30 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 21-4-2012 10:00 - 10:30 ned. 2

Wie is Anne Kleisen ?

Anne Kleisen is hoofdredacteur van www.bodhitv.nl, de jongerenwebsite van de Boeddhistische Omroep. Daarnaast maakt ze als regisseur programma's voor diezelfde omroep en is ze auteur van het boek Ja, ik zit! Jonge boeddhisten over relaties, seks, werk en andere aardse zaken. De rode draad in haar werkzaamheden is het vertellen van verhalen in woord en beeld.

www.bodhitv.nl

More Columns