Sinterklaas gaat later met pensioen

zondag 18 maart 2012

Trots zeg ik tegen mijn schoonmaakster dat ik kaartjes heb voor wereldcircus, want die kaartjes zijn abnormaal duur. Waarop ze antwoordt dat het echt fantastisch is, want zij gaan elk jaar. Ik maak me niet zo druk over de crisis.

Waar hebben we het eigenlijk over? Ja, we moeten pas op de plaats maken, we moeten beter zijn dan onze concurrenten, we moeten wat meer bezuinigen. We moeten onze klanten beter bedienen. We moeten vriendelijker worden en niet alles als vanzelfsprekend zien. We moeten harder werken voor ons geld, we moeten ook langer werken. We moeten niet alleen eisen maar ook meer geven.

Dat lijkt mij allemaal positief. Want wij zijn een overconsumptiemaatschappij geworden die minimaal 4 tv's, 3 auto's en meerdere huisdieren moet hebben. De kinderen op de crèche plaatsen terwijl je niet hoeft te werken, vind ik echt bespottelijk. Niet gek dat we duizend boeken moeten slijten om ons zelf geluk aan te praten. Want hoe kan je nog gelukkig zijn als je alles al hebt? Crisis kan een handje helpen om alles wat je niet nodig hebt uit je leven te verbannen. Alles in een keer op de marktplaats. Misschien worden we eindelijk milieubewust.

Wat is er mis met concurrentie? Het is toch geweldig dat het kaf van het koren gescheiden wordt. Ben je niet goed of niet vriendelijk? Dan heb je geen zaak en geen werk. Dat dwingt ons eindelijk om na te denken waar we voor staan. Dat we minder uren werken dan de Grieken, is ondertussen een feit. We hebben langere vakanties en werken vaker parttime. Onze pensioenleeftijd is mild en het zwangerschapsverlof erg coulant. De jongeren zien werken als één grote hobby waar ze alleen aan deel willen nemen als de voorwaarden vergelijkbaar zijn met een luxueuze vakantie. Anders studeren ze wel door.... Hummmmm? Hoezo crisis?

‘mam, ben ik stout geweest dat ik maar één bestuurbare auto van Sinterklaas krijg?' ‘nee, schat, jij kunt het ook niet helpen dat de goedheilige man je overlaadt met zoveel troep. Dat je kamer vol staat met speelgoed dat je amper aanraakt terwijl sommige kinderen van een knuffelbeest of een auto kunnen dromen.' ‘nee, schat, dat heeft de Sinterklaas helemaal verkeerd begrepen maar misschien komt het nog goed, want Sinterklaas heeft crisis'.

Wie is Salomé Jansen?

Creative Director MoreThanMedia en Managing Director Pressexpress.

Ik werk al 20 jaar in de media. Mijn twee grote passies zijn schrijven en marketing en dat heb ik gecombineerd in mijn bedrijven. Ik hou van uitdagingen en ben een echte starter, zodra iets loopt, schakel ik andere mensen in. Daarom verzamel ik de juiste mensen om me heen om mij te completeren. Mijn internationale achtergrond zorgt voor een brede visie en respect voor andersdenkenden.

www.morethanmedia.org  en www.pressexpress.nl

www.morethanmedia.org

More Columns