Crisis = creatiever zijn met minder = leuker

vrijdag 09 maart 2012

“- I love crisis- prikkelt mijn ondernemende kunstenaarsfantasie. Nee, ik ben geen misère junkie.”

De switch
Tijdens de vorige crisis heb ik de switch gemaakt van communicatie adviseur naar glaskunstenaar met een eigen atelier. Kantoorwerk ... bah. Mijn hart voor creëren moest ik gewoon gaan volgen. Woorden als - crisis - kunstenaar - eigen atelier huren en runnen - roepen grote vragende ogen op. Toch had ik niet de avonturen kunnen meemaken die ik nu meemaak, als ik me had laten meezuigen in de negatieve energie van het woord ‘crisis'. Af en toe grijpt de angst me even om mijn keel, wat verlammend werkt. Dan zet ik dit snel weer van me af, zodat er weer creatieve en positieve energie kan gaan stromen. Deze switch had ik nooit kunnen maken zonder de steun en stimulans van mijn dierbaren. Klinkt misschien heel zoet, maar dit heeft iedereen nodig. Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Mijn vader zei altijd: "Nei hübs te, joa kins te kriege."

Cubanen & hun creativiteit
De positieve spirit en vindingrijkheid van Cubanen vind ik heel inspirerend. Tijdens onze huwelijksreis door Cuba namen we liftende Cubanen mee en sliepen we bij Cubanen thuis. Wat mij op viel was hun drive om ondanks alle misère, gebrek aan luxe, toch het beste van hun leven te maken. Ze waren niet somber of klagerig, maar juist liefdevol, sociaal en behulpzaam. En absoluut creatief! Natuurlijk hebben we maar een kleine indruk gekregen. Maar het gaat om de inspiratie en het gevoel wat je er van krijgt.

Cuba
Cd'tjes als reflectoren op fietsen en auto's.

Cuba
Kogellagers als handige wieltjes voor een kinderstep.

 Cuba
Hangslot als slot voor een kofferbak van de auto.


Cubanen kijken niet lang naar wat ze niet hebben of wat ze niet kunnen krijgen. Ze kijken naar wat wel mogelijk is; wat heb ik en wat kan ik er mee; hoe kunnen we elkaar helpen. In plaats van te roepen en achter verschuilen: "Wij Westerlingen zijn dit verleerd zijn om te doen." Kun je naar mijn mening ook kijken, hoe dit weer bewust wel te doen.
In mijn glasatelier hangen foto's van die reis om me hier aan te helpen herinneren.

Hoe run ik mijn atelier?
Mijn atelier run ik nu voornamelijk met inkomsten uit glasworkshops, kunstworkshops voor kinderen en het werken als glasdocent bij CKC Zoetermeer. Ik mag mijzelf van geluk prijzen, want ik heb een super leuke werkcombi van de communicatie, coaching en creativiteit. Als je werk leuk is, dan geeft het je energie. Je draagt die positieve energie weer verder uit en dat is besmettelijk. Net als het tegenovergestelde met negatieve energie. Met glas werken is vrij kostbaar. Bij gebrek aan geld denk ik weer aan de Cubanen. Wat heb ik in mijn atelier? Wat wil ik creëren? Wat zijn de mogelijkheden om het toch realiseren? Brengt het me op andere nog leukere ideeën? Kan ik hierin iets voor anderen betekenen bijv. in werk? Ik praat er met dierbaren over en luister naar hun feedback. Ik ga er mee aan de slag en neem mijn persoonlijke hobbels. Voor mij is het proces vele malen interessanter dan alleen het eindresultaat. Crisis = voor mij creatief zijn met minder = leuk, leerzaam, uitdagend en avontuurlijk.

Kunstzinnige groet,
Audrey Soudant

Wie is Audrey Soudant?

Audrey Soudant is glaskunstenares, ze geeft glasworkshops, kunstworkshops voor kinderen en het werkt als glasdocent bij CKC Zoetermeer.

www.au3-art.nl

More Columns