Hoe jij de crisis overleeft door van minder meer te maken

donderdag 23 februari 2012

Elke dag wordt het ons duidelijker gemaakt. Alles wordt minder: onze pensioenen, de hypotheek rente aftrek, ons scholensysteem, de huizenmarkt, de gezondheidszorg, de arbeidsmarkt, onze veiligheid en er zijn nu al signalen dat zelfs salarissen omlaag gaan.

Tegelijkertijd is er één iets wat juist steeds groter wordt. En dat is het besef dat het op deze manier niet meer goed gaat komen. We lijken regelrecht naar de afgrond te stevenen. Deze gedachte wordt niet alleen ondersteund door alle media, we ondervinden het steeds meer zelf aan den lijve.

Dit is verschrikkelijk. Angstvallig zien we toe hoe ons comfortabele leventje afbrokkelt. We worden boos, maar blijven lijdzaam toekijken wat er met ons gaat gebeuren.

In plaats van bij de pakken te gaan neerzitten, kunnen we ook met een andere blik naar onze crisis kijken. We hebben hier namelijk niet te maken met een natuurramp. De zon komt nog elke dag op en de vogeltjes fluiten ook nog steeds.

De crisis is alleen te merken in zaken die door mensen zelf verzonnen zijn. Het is een verzameling gedachtes, procedures en afspraken, meer niet. Je bent nooit gevraagd om je mening hierover en dat vond je toen ook niet nodig. Je had een mooi leventje waar in alles zijn gangetje ging. Echter, die vlieger gaat niet meer op. Het is tijd voor verandering. En dit is voor jou dé kans bij uitstek.

Waar vroeger anderen beslissingen over je namen, kan jij vanaf nu zelf de beslissingen voor morgen nemen. Door zelf verantwoordelijkheid te nemen, kom jij met oplossingen die voor jou werken. En dat kan door gezond te leven, door je onafhankelijk te maken van geldschieters, door jezelf continu te ontwikkelen, maar vooral door je eigen weg in te slaan. Het gebaande pad volgen werkt inmiddels niet meer, dat is steeds duidelijker. De crisis geeft jou deze prachtige mogelijkheid om pioneer te zijn voor jezelf.

Zo'n verandering is verre van makkelijk. Het is een kwestie van vallen en weer opstaan. Dat kan pijnlijk zijn, vooral ook omdat je jezelf leert kennen. Gelukkig zorgt die zelfkennis er wel voor dat jouw nieuwe pad uiteindelijk een succes wordt.

De keuze is aan jou: Je kunt passief hopen op een mooie afloop... of je gaat actief werken aan een mooi nieuw begin?

Bertil Schaart,
oprichter Neem Ontslag!

Wie is Bertil Schaart?

Bertil Schaart is op een missie om zoveel mogelijk mensen hun eigen verantwoordelijkheid te laten nemen. Het is een wake-up call aan iedereen die ongelukkig is op het werk om ontslag te nemen en te kiezen voor het geluk in het leven.

Volgens Bertil kunnen we niet langer afhankelijk zijn van onze werkgevers of overheden of wie dan ook om de juiste beslissing voor ons te nemen als individuen of als gemeenschap. Door het heft in eigen handen te nemen, kies je voor persoonlijke groei. Hierdoor kunnen ook de economie en samenleving zich op een duurzame wijze manifesteren.

Bertil Schaart is lifestyle ondernemer en oprichter van de website neemontslag.nl. Hier laat hij zien dat er geen reden is om nog langer te wachten op een beter leven. Bertil walks the talk en spreekt uit eigen ervaring. Naast ondernemer is hij publiek spreker, vader en lifestyle business consultant. Hij heeft een masters degree Technische Informatica van de TU Delft en is MBA graduate van INSEAD.

Ondanks een succesvolle internationale carrière voelde elke dag in zijn leven als een verloren dag. Door een radicale ommezwaai te maken en zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen geluk is zijn leven totaal veranderd. Zijn ontslag was het startpunt van een nieuw succesvol leven.

neemontslag.nl

More Columns