Ruggengraat van de ondernemer

vrijdag 20 januari 2012

Als accountant / adviseur kennen wij geen crisistijden maar uitdagende tijden. Het is een uitdaging voor een adviseur de onderneming door moeilijke tijden te helpen.

De crisistijd wordt voor een ondernemer vaak al in een vroeg stadium herkent. Met als gevolg dat direct contact met de accountant / adviseur wordt opgenomen. In overleg met de ondernemer wordt dan gekeken naar oplossingen. Deze kunnen gezocht worden in omzetverhogende oplossingen zoals aanboring van andere / nieuwe markten en produkten. Anderzijds kan gekeken worden naar kostenbesparende adviezen. Uiteindelijk betekent het ook vaak oplossingen in de sfeer van de liquiditeit van een onderneming.

Voor mij als accountant betekent dit een andere benadering van de klant. Normaliter bestaan de werkzaamheden uit samenstellen van de jaarrekening en de adhoc adviezen die een klant wenst. Deze werkzaamheden waren vaak op het verleden gericht terwijl de werkzaamheden nu meer op de toekomst zijn gericht. Omdat men als adviseur nu naast de ondernemer de strategie van de ondernemer probeert te bewerkstelligen leer je elkaar gewoon veel beter kennen. Deze nauwe samenwerking is typerend voor het werk van een accountant in de MKB praktijk.

Voor een ondernemer is zo'n proces zeer intensief en vaak beladen met emotie. Helaas betekent het in veel gevallen terug naar de core-business en dit gaat vaak mede gepaard met het gedwongen ontslag van personeel. De positie die je als accountant / adviseur inneemt is van essentieel belang. Je fungeert als het ware als de ruggengraat van de ondernemer. Het contact is intensief waarbij de ondernemer wordt ondersteund alsmede scherp wordt gehouden op de vooropgestelde doelen.

Kijkend naar een bedrijf als Smit en de Wolf B.V. betekent een crisistijd vaak heel veel voor onze cliënten en voor ons. Ons bedrijf heeft in de regel een zeer langdurige relatie met de client omdat ze regelmatig vanaf de oprichting aan ons bedrijf zijn verbonden of als familiebedrijf worden gecontinueerd. Het voordeel van onze organisatie is, door het hanteren van korte lijnen, dat wij vaak na de eerste verontrustende berichten direct met een fiscalist, een accountant en eventueel een loonspecialist klaar kunnen staan.

Peter van der Poel

Assistent-accountant & Crisis Lover

Wie is Peter van der Poel?

Peter van der Poel is assistent-accountant bij Smit en de Wolf bv.

Smit en de Wolf is het accountants- en belastingadvieskantoor in Den Haag. Van starter tot middelgroot MKB-ondernemer bent u voor accountancydiensten, administratieve werkzaamheden of gedegen belastingadvies bij Smit en de Wolf aan het juiste adres.

Smit en de Wolf is door haar meer dan 35-jarige historie een betrouwbare en deskundige partner van ondernemend Den Haag en omstreken gebleken. Door investeringen in jonge en ondernemende specialisten met ervaring bij verscheidene grotere accountantskantoren, heeft Smit en de Wolf de kwaliteitsslag kunnen maken die heden ten dage van een accountantskantoor mag worden verwacht.

www.smitwolf.nl

More Columns