Crisismanagement begint bij gedoe. I love gedoe.

woensdag 22 januari 2014

Als een crisis voor één ding zeker zorgt, dan is het wel gedoe. In dit geval wil ik het echter niet hebben over het voor de hand liggende gedoe, zoals ontslag, geen geld, onzekerheid, schulden etc. Wat ik wil aanstippen is het gedoe in je hoofd, je hersenen. Dat gedoe heeft veel meer invloed op ons leven dan de gevolgen van de crisis zelf.

De crisis zelf is eigenlijk niet zo bijzonder. Kijk naar de historie van de mensheid en je kan niet anders dan vaststellen dat het bij ons hoort om met regelmaat in een crisis te belanden. En dan valt déze crisis best nog wel mee.

De mensheid in zijn geheel is altijd heel flexibel geweest in crisissen. Wat de ene generatie niet lukt, pakt de volgende generatie op. Een prachtig mechanisme van de evolutie dat gebruik maakt van de natuurlijke flexibiliteit van jonge generaties, jonge breinen.

Maar waarom zijn we afhankelijk van de jonge generatie, als het gaat om maatschappelijke flexibiliteit? Dat heeft alles te maken met het gedoe in het brein. In de eerste 22 tot 23 jaar van ons leven maken we heel vanzelf nieuwe gedachten aan, ontwikkelen we nieuwe ideeën, inspireren en beïnvloeden elkaar. Gewoon omdat ons brein dan nog vanuit zichzelf flexibel is. Dat wordt ook wel de 'herinneringen-bubbel' genoemd: je leeft en als vanzelf pak je nieuwe ideeën op. Daarna is het niet meer vanzelfsprekend en hangt het van onszelf af hoe flexibel ons brein is en blijft.

Overigens verliest ons 'ouder wordende' brein niet zijn potentiële flexibiliteit, maar de biologische mechanismen veranderen. Er treedt een biologisch mechanisme in werking dat juist flexibiliteit wil vermijden, alles hetzelfde wil houden, voorspelbaar en controleerbaar.
Dat is wat ik noem het gedoe van het brein. En een crisis valt die biologische wens naar voorspelbaarheid aan, scheurt het aan stukken. Daardoor schiet het brein in de stress en als het brein over langere tijd in die stress zit, verliest het zijn flexibiliteit. Het brein kan letterlijk geen nieuwe gedachten aanmaken, alleen oude gedachten, handelingen, gewoonten etc. herkauwen. Voor jou, mij, ons allemaal wil dat zeggen dat we de capaciteit verliezen na te denken, creatief te zijn. We hebben gedachten en denken dat we denken, maar dat is het niet. Gedoe dus.

Dit blijkt een vrij onvermijdelijke eigenschap van mensen te zijn. Maar er is hoop. Op het moment dat je doorhebt hoe het gedoe in je brein werkt en daarmee kunt omgaan, kunt managen, gebeurt er iets eigenaardigs. Jouw, ons denken komt vrij van de biologische beperkingen én daarmee komt de flexibiliteit en creativiteit van ons brein weer vrij. Het is een magie die wonderbaarlijk simpel werkt en ons flexibel en creatief maakt terwijl we in de crisis zitten. Dan verandert de crisis vanzelf in een gelegenheid om jezelf te ontwikkelen, nieuwe eigenschappen te ontwikkelen en zelfs te genieten van de nieuwe mogelijkheden die de crisis biedt. Gedoe is, wie had het ooit gedacht, de meest eenvoudige route naar zelfontwikkeling. I love gedoe. I love crisis.

Frank Schurink

 


Eigenaar van GedoeManagement.nl
frank@gedoemanagement.nl

 

Wie is Frank Schurink?

Frank is spreker en eigenaar van GedoeManagement. Hij stimuleert ons om meer uit ons brein te halen, om gedoe om te zetten in iets positiefs en constructiefs en zelfs in iets wat je blik op de wereld en jezelf compleet kan veranderen. 

 

frank@gedoemanagement.nl
www.gedoemanagement.nl

More Columns