De overvloed tussen onze oren

donderdag 17 mei 2012

 

The loony legacy of money was that the arithmetic by which things were measured had become more valuable than the things themselves. - Skinny legs and all, Tom Robbins

 

De "economische crisis" laat bij uitstek zien dat we meer waarde zijn gaan hechten aan geld, dan datgene wat geld vertegenwoordigt: een maateenheid die de waarde van een product en service weergeeft - en helaas ook onze menselijke perceptie van levensstandaard en welzijn. Geld vertegenwoordigt veiligheid en zekerheid, brood op de plank, een dak boven ons hoofd, gegarandeerde gezondheidszorg; geld is van levensbelang! Geld vertegenwoordigt vakanties, etentjes, dagjes shoppen, middagje sauna; die dingen die het leven aangenaam maken. We vereenzelvigen geld met datgene wat we eraan ontlenen: een gevoel van veiligheid, zekerheid, comfort.

De "economische crisis" maakt ons bang en onzeker, bang dat we veren moeten laten, moeten inleveren. Het raakt ons in onze basale emoties. Maar wat is dat - veiligheid, zekerheid, comfort? Kan ik wijzen naar het brood dat op de plank ligt, en zeggen dat dat mijn zekerheid is? Kan ik op een Thais strand gaan liggen en verzekerd zijn van comfort? Waar beleven we dat gevoel van zekerheid, van veiligheid, van comfort? In ons lijf, we hebben een knoop in de maag, de angst voor de crisis slaat ons om het hart, maar vooral - het zit tussen onze oren.

We hebben geen last van de "economische crisis", we hebben last van onze oordelen en meningen daarover. Als ik maar vaak genoeg verzucht "Oh mijn hemel, hoe moet dat goedkomen", dan kan ik een paar miljoen op de bank hebben, maar reken maar dat ik me dan onveilig en bang voel. Als ik de prognoses in de media geloof, is het geen wonder dat ik geen vertrouwen heb in de toekomst. Als ik maar vaak genoeg de term "economische crisis" herhaal, programmeer ik mezelf voor angst, onzekerheid, ongemak.

Waar hebben we invloed op? Niet op het beleid van de overheid, niet op wat de media publiceren, en onze eigen inkomsten kunnen we ook niet veiligstellen. Dat is minder erg dan het lijkt. Waar we wél invloed op hebben is mijns inziens vele malen belangrijker: we kunnen kiezen waar we meer waarde aan hechten - de scenario's die onze eigen angsten influisteren, of de tegenovergestelde gedachte: ik geniet van het leven, zelfs als mijn omstandigheden veranderen. Dat is een levenshouding die ons geen centje pijn kost, maar alleen maar oplevert: een gevoel van veiligheid, zekerheid, comfort...

 

Wie is Nienke van Ketel?

Nienke van Ketel is EFTcoach en werkt veel met mensen die mentaal of emotioneel dreigen vast te lopen - het gevoel hebben dat ze (nog) niet doen in hun leven wat de bedoeling is. In korte coachings-series van gemiddeld 4 consulten begeleidt zij haar cliënten in het doorbreken van oude patronen en het hervinden van hun vrijheid en levenslust.

Nienke ondersteunt haar cliënten daarbij op 4 vlakken:- onderzoeken hoe je in de knoop gekomen bent, wat je belemmerende overtuigingen zijn en wat je tegenhoudt om je vrij&blij te voelen;- deze oude patronen ontdoen van hun emotionele lading zodat je ze volledig kunt loslaten;- je krachtbron, je inspiratie herontdekken, zodat je zin krijgt om het heft weer in eigen handen te nemen;- het je makkelijker maken om nieuwe, gewenste wegen te bewandelen; bijv. in je omgang met collega's of vrienden, ambities voor de toekomst, het verwezenlijken van gewenste doelen.EFT (Emotional Freedom Technique) is een desensitisatieproces waarbij heftige emoties in korte tijd worden uitgedoofd, in tegenstelling tot veel gangbare methodes, waar emoties met veel praten en oefenen in gedragsveranderingen een plekje wordt gegeven. Hierdoor neemt een EFTtraject doorgaans de helft van de tijd in beslag van een "traditioneel"coachingstraject.

Naast haar activiteiten als EFTcoach voor zowel particulieren als het bedrijfsleven, geeft Nienke lezingen en workshops over EFT, organiseert zij EFTgroepsavonden en onthult zij binnenkort De EFTintensive: 5 consulten in één dag - tijdsefficiënt, intensief, inspirerend en levensveranderend.

www.nienkevanketel.nl

More Columns