De échte schuldige van deze crisis

woensdag 02 mei 2012

Terwijl het rommelt in Den Haag, onze triple A status ter discussie staat, en de AEX net weer even onder de 300 is geraakt, maken we ons klaar voor wat nog komen gaat. Deze economische rollercoaster is nog lang niet over.

Het is erg makkelijk om commentaar te geven vanaf de zijlijn. Bij elk negatief nieuwsbericht kan ik wel een schuldige aanwijzen. En dat zijn er nogal wat. Toch blijft mijn Hollands beschuldigende vingertje maar op één persoon wijzen. Dat is de persoon die ik 100% verantwoordelijk acht voor de situatie waar ik nu in verzeild ben geraakt.

Nee, het is niet iemand uit de politiek, hoewel ik wel voor deze persoon gekozen heb.
Nee, het is geen bonusgraaiende CEO, hoe deze persoon wel beslist wat ik moet doen.
Nee, het is ook geen bankier, hoewel deze persoon wel mijn financien beheert.

Deze persoon heeft mijn leven compleet ondersteboven gehaald. Deze persoon... ben ikzelf.

Eigenlijk is het geen beschuldigende vinger die mij aanwijst. Het is een bemoedigend gebaar dat zegt: jij bent hem!

Ik sta namelijk niet aan de zijlijn. Ik ben mijn eigen spel gaan spelen. In mijn spel staan juist alle bovengenoemde 'schuldigen' aan de zijlijn. Door mijn eigen verantwoordelijkheid te nemen, komen er mensen op mijn pad die mee willen doen met mijn spel... maar dan wel op hun eigen manier. En ze zijn van harte welkom!

Het huidige politieke, economische en sociale systeem is zo complex geworden dat elke nieuwe oplossing weer voor een rits nieuwe grote problemen zorgt. We blijven zoeken naar een totaaloplossing, maar die bestaat niet voor het systeem.

Die totaaloplossing bestaat gelukkig wel voor elk individu. Als elk persoon zijn eigen verantwoordelijkheid neemt, aansprakelijk en zelfredzaam is, dan vormen al deze oplossingen tesamen het antwoord op de systeemcrisis waar we in verkeren.

Kom van de zijlijn en speel je eigen spel

Wie is Bertil Schaart?

Bertil Schaart is op een missie om zoveel mogelijk mensen hun eigen verantwoordelijkheid te laten nemen. Het is een wake-up call aan iedereen die ongelukkig is op het werk om ontslag te nemen en te kiezen voor het geluk in het leven.

Volgens Bertil kunnen we niet langer afhankelijk zijn van onze werkgevers of overheden of wie dan ook om de juiste beslissing voor ons te nemen als individuen of als gemeenschap. Door het heft in eigen handen te nemen, kies je voor persoonlijke groei. Hierdoor kunnen ook de economie en samenleving zich op een duurzame wijze manifesteren.

Bertil Schaart is lifestyle ondernemer en oprichter van de website neemontslag.nl. Hier laat hij zien dat er geen reden is om nog langer te wachten op een beter leven. Bertil walks the talk en spreekt uit eigen ervaring. Naast ondernemer is hij publiek spreker, vader en lifestyle business consultant. Hij heeft een masters degree Technische Informatica van de TU Delft en is MBA graduate van INSEAD.

Ondanks een succesvolle internationale carrière voelde elke dag in zijn leven als een verloren dag. Door een radicale ommezwaai te maken en zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen geluk is zijn leven totaal veranderd. Zijn ontslag was het startpunt van een nieuw succesvol leven.

neemontslag.nl

More Columns