Hoogtijdagen van de verbeelding

maandag 16 april 2012

Het Haarlems dagblad schreef vorige week over ons ‘Brutaal, genuanceerd en volwassen'.

Wij zijn een nieuw theatergezelschap. Na de bekendmaking van de plannen van de nieuwe regering vorig jaar waren wij kwaad. Wij zouden gaan afstuderen en besloten om een stuk te maken. Naar aanleiding van zijn voetnoten in de Volkskrant vroegen wij Arnon Grunberg om voor ons een toneelstuk te schrijven. Dat wilde hij en nadat wij De Hollanders speelden besloten wij verder te gaan als gezelschap.

Ik fietste in die tijd door de stad en stond stil voor een stoplicht. Ik dacht na over de stad, de mensen die er wonen en de tijd waarin we leven. Dat ik het gevoel had dat er iets aan het veranderen was. Dat de dingen hun immateriële waarde aan het verliezen waren. Ik zag om me heen de huizen die ontworpen zijn door architecten en het Nederlandse volk wat nogsteeds haar diepgang kent door onder anderen de immigranten die ooit uit Portugal en Frankrijk kwamen. Als er gaten vallen in het onderwijs en als de kunst waar Nederland zo beroemd om is langzamerhand verdwijnt, dan verdwijnt ook dat Nederland. Ik zag het beeld van een kaal land voor mijn ogen opdoemen. Een Hol land. Met de leeuw weggekropen in haar hol en daar wilden wij niet verantwoordelijk voor zijn. Niets doen is ook iets doen. En zo ontstond de noodzaak om juist nu kunst te maken en een heldere stem te vormen.

Wij vragen Nederlandse schrijvers om voor ons theater te schrijven. We hebben Theater Bellevue in Amsterdam als huis waar wij uitkomen met nieuwe voorstellingen en theaterbureau Hummelinckstuurman wat onze voorstellingen verkoopt. Maar verder doen we alles zelf. Om merendeels onafhankelijk te zijn van subsidies hebben wij een netwerk van bondgenoten die ons financieel steunen. Door ons verhaal, ons enthousiasme en de noodzaak om theater te maken haalden wij bijvoorbeeld 147% van ons gevraagde bedrag binnen op de crowdfundingsite voordekunst.nl.

Kunst zodat dit geen kaal land wordt. Want laat er naast financiële crisis alsjeblieft niet ook nog geestelijke crisis ontstaan. Tijden van financiële crisis zouden juist de hoogtijdagen van de ontwikkeling van de geest en de verbeelding moeten zijn. Dan breken de wolken vanzelf wel weer open.

Eva van Manen

Fotografie: Maartje Strijbis

Wie is Eva van Manen?

Eva van Manen is onderdeel van de artistieke kern van theatergroep De Hollanders.

De Hollanders is een theatercollectief met een artistieke kern van drie mensen. Thijs Prein, Imke Smit en Eva van Manen. Naast De Hollanders is Eva actief als theatermaakster en actrice. Eerder dit seizoen speelde ze bij het NNT in Prometheus en maakte ze haar eigen voorstelling Erbarme Dich bij het Grand Theatre Groningen.

www.dehollanders.org

More Columns